Pagina's

zondag 10 juli 2011

Onze kat(ten)

Meestal hebben we (2-)3 katten. Meer mag ik niet van man lief.....(eigenlijk heeft hij wel een beetje gelijk).
Momenteel hebben we alleen Tabby.
Zij heeft haar naam te danken aan haar kleur: nl. Zilvertabby. Het is geen raskat. Haar moeder was een pers maar haar vader een straatkat.

Zij was de lichtste van kleur en dat vond ik wel leuk. Ze komt uit het hoge noorden (Drenthe). Met haar halen/grote rit naar het zuiden "piepte" ze in de auto inplaats van miauwen (het leek wel een vogel) en had ze bijna Tweety geheten.
Ze is nu ruim 13 jaar en nog steeds ondernemend wat ze altijd al was


.


Ook kan ze op vele plaatsen slapen.
Ze is op haar manier heel aanhankelijk, alhoewel ze de eerste vijf jaar altijd in de buurt was maar zéééér zelden op schoot kwam. Als je naar de "moestuin" (in onze eigen tuin) liep, waar ze vandaan kwam mag Joost weten, hup...kwam ze eraan gehobbeld. Ging je naar boven, hup...kwam ze achter je aan. Als je 's avonds binnen was was zij ook binnen. Maar op schoot zitten.... Als ze dat al deed bleef je doodstil zitten, apentrots dat ze op je zat. Nu is ze bijna niet meer weg-te-slaan. Boven op je handwerk, op schoot/over je schouder hangen als je achter/voor de computer zit.


Ondanks dat haar moeder een pers was heeft Tabby zelf kort haar (wet van Mendel dominant-ondergeschikt). Ze heeft wel een hele dikke vacht en moet geholpen worden bij de rui. Ze moet vooral in de nek en op de kop geholpen worden daar ze bij de rest aardig zelf bij kan. Ergens vindt ze het best wel lekker dat "haren trekken" want ze blijft dat een tijdje geduldig ondergaan om er dan opeens genoeg van te hebben. In die periode is het maar een raar schepsel: haar lijfje lijkt dik en daarbij een "kippennekje".

Maar een heerlijk en lief ding is en blijft ze.

De reden dat we nu maar één kat hebben is dat we vorig jaar en in januari katten hebben moeten laten inslapen. Ze waren alletwee rond de 18 jaar, maar daarover een andere keer meer. Tabby krijgt nu al zo'n 5 jaar nierdieët voer. De kater had dat nodig en daar Tabby 8jaar was kon het voor haar ook geen kwaad om minder eiwitten binnen te krijgen. Als we nu met een nieuwe/jonge kat beginnen komt er ook weer ander voer en ben ik bang dat Tabby het aan haar nieren krijgt. Soms denk ik om een oudere kat uit het asiel te halen maar Tabby doet het lekker zo en....tja....je moet er aan toe zijn.....
Geen klagen, we genieten met volle teugen van onze kleine grijze.


 Tot schrijfs.......