Pagina's

donderdag 22 september 2011

De druiven

Bietje/Birgitte Heeft op haar blog foto's gezet van haar tuin en druiven. Daardoor kwam ik op het idee om onze druiven ook (nog een keer) te laten zien. We hebben ze al zo'n 12 jaar en zijn tot grote planten gekweekt.

Wij hebben 2 druivenstruiken. Een staat/hangt boven het terras als "zonwering" in de zomer. Omdat de stenen bestrating eronder veel in de schaduw blijft is het er een stuk koeler om te zitten dan dat je er op het laatste moment een parasol neerzet. De soort is een blauwe druif: Boskoops Glorie. We hebbeb bewust voor deze gekozen omdat hij volgens de boeken goed geschikt is voor het Nederlandse klimaat en aardig ongevoelig is voor bepaalde ziektes. In het voorjaar haalt ManLief een boel bloemtrossen weg zodat de andere meer kracht krijgen en zodat de hoeveelheid beperkt blijft. Al even zijn we telkens trossen aan het plukken en die zetten we een tijdje in het water zodat het eventuele ongedierte (vooral oorwormen) eruit kunnen gaan. De bladeren ervan zijn ook flink aan het kleuren en afvallen.

De andere druif is een stek van de overbuurman welke hij ooit eens als stek uit Hongarijen heeft meegenomen. Geen idee wat voor ras het is (ook blauwe druiven gevend). De bladeren zijn veel groter en kleuren in de herfst veel minder. Ook de druiven opbrengst is stukken minder. Je moet zo zoeken dat we ze maar laten hangen voor de vogels. Deze plant staat in de moestuin bij het watervat, doorgroeiend over mijn werkplekje zodat daar de temperatuur ook een beetje normaal blijft

In het "voorjaar" (als het nog licht vriest) knipt ML de lange/takken die gedragen hebben weg. Vooral "de Hongaar" heeft lange takken omdat die zijn gang mag gaan. De takken zijn dan al aardig verhout maar ik probeer er kransen van te draaien, Op divese plekken in de tuin hangen/staan er al. De oude beginnen een beetje uit te zakken en stukken te verliezen maar dat heeft wel zijn scharme....
Terwijl ik het een en ander aan het fotograferen ben duikt Tabby de struiken in en ik zie en geniet van de vogeltjes die eten/ongedierte aan het zoeken zijn.

We wonen nu ruim 23 jaar in Limburg......de Randstad missen?........Echt niet........