Pagina's

zondag 28 augustus 2011

Sint Rosa Festival-De kunstmarkt

Hieronder een korte beschrijving van het ontstaan van de verering van Rosa van Lima in Sittard:
Al sinds de zaligverklaring van Rosa van Lima in 1668 wordt zij in Sittard vereerd. Rosa van Lima was lid van de orde van de Dominicanen, die in dat jaar op de markt in Sittard een nieuwe kerk in gebruik namen. In deze jaren werd de streek, dus ook Sittard, geteisterd door besmettelijke ziekten. De paters Dominicanen adviseerden de voorspraak van Rosa van Lima in te roepen om hier een einde aan te maken. Omdat hierna de “pest” verdween, besloot de bevolking van Sittard een kapel ter ere van Sint-Rosa te bouwen en beloofde men als dank ieder jaar een processie naar de kapel te houden.

(Deze tekst komt van de site van Sint Rosa Comité en de volgende van de site Gemeente Sittard-Geleen)

Sint Rosa Festival laat Sittard bruisen

Persbericht | Sittard-Geleen 24 augustus 2011 – Komend weekend bruist Sittard tijdens het Sint Rosa Festival. Op vrijdag- en zateragavond treden Van Velzen en Alain Clark op tijdens Rosa Rockt. Ook zijn er festiviteiten rond de nostalgische kermis.
Het Sint Rosa Festival is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een combinatie van historische gebruiken, hedendaagse kunst en popmuziek. De Sittardse binnenstad biedt bij uitstek de historische entourage voor dit festijn. Met de 336 jaar oude processie, die ieder jaar op zondagochtend weer veel mensen op de been brengt, is het allemaal begonnen.


De foto's hiernaast en boven van Sint Rosa zijn genomen in het Mariapark waar ook een kunst tentoonstelling was.


Zondag, ML (man lief) moest het weekend werken. Zelf lekker uitgeslapen en rustig ontbeten, honden even uitgelaten en rond 12.30 uur zou ik bij Pauline zijn. Mariet kwam ook en zijn we naar de kunstmarkt gegaan. We wisten dat Patty en Riet er ook zouden staan. Hele vrolijke hoedjes, col's, sfeer lichtjes en nog meer moois hadden ze uitgestald voor de verkoop.

Ook stond Wilma een kennis van ML en mij er met haar eigengemaakte prachtige glazen kralen/sieraden.

Er waren diverse kramen met schilderwerk, speksteen, goede doelen b.v. Kika (kinderen kankervrij), glasbewerken, ook kinderen werden tot "kunstwerken" beschilderd, er was straat-theater, kortom van alles en het weer zat ook nog mee (wat wind en maar een paar druppels regen).


En er was een nostalgische kermis met carrousel, schommelbootjes, rups. De herinneringen aan mijn jeugd kwamen weer boven......
Na afloop bij Pauline een lekker bakje koffie drinken. Als verrassing had ze er nog gebak bij ook.
Kortom een gezellige dag in "de stad".